subota, 4. veljače 2017.

Rozen torta



Nama jedan od naj….kolača.Još kad kupite gotove kore……. preporučujem da isprobate……..
Sastojci
FIL:
400 g šećera
1 dl vode
250 g margarina ili maslace
400 g mljevenih oraha
GLAZURA:
250 g šećera u prahu
2 kašike mlake vode
1 kašika ekstrata od malina
1 kašika soka od limuna
1 pakovanje kora (8 kom)
Priprema
1.
Šećer i vodu staviti u šerpu da prokuha.Neka vrije par minuta (do 5 min), zatim dodati margarin (maslac) i miješati dok se istopi.Sve skinuti sa vatre, pa dodati mljevene orahe, dobro izmiješati.Fil prohladiti pa filovati kore ( 7 kom), a 8 koru ostaviti sa strane.Na nju će poslije doći glazura.Kada smo filovali sve kore, pokriti ih čistom salvetom i staviti nešto teško , da se kore i fil slijepe.(kao kad pravite oblatne)Neka kore tako odstoje par sati , još bolje preko noći.
2.
Za glazuru staviti sve sastojke u šerpu.Staviti na šporet i stalo miješati dok se dobije fina gušća masa.Glazura ne smije biti rijetka, ( jer će curiti kada se stavi na koru).Osmu koru preliti glazurom i poravnati .Ostaviti sa strane da se osuši.
3.
Sada treba pažljivo izrezati tortu.Prvo je iscrtati , kolike komade želimo, a onda dobro zagrijanim nožem sijeći.Svaki putnož treba bit čist i zagrijan.Malo preciznosti i vaša torta je spremna za degustaciju.
Posluživanje
Prijatno!

http://www.kuhunjica.info/

Nema komentara:

Objavi komentar